top of page
  • Writer's pictureOsnovna šola Pirniče

Prestopno leto in smolčki

#Prestopnoleto je leto s 366 dnevi, saj ima ima tudi #29.februar. Tudi letošnje leto #2024 je tako leto. Leto je prestopno, če je deljivo s 4, razen v primeru, da je leto deljivo s 100 ( če je deljivo s 400, je prestopno).

Ampak zakaj prestopno leto sploh obstaja? Razlog je, da so ga že pred začetkom našega stoletja uvedli zato, da ne prihaja do zamikanja letnih časov. Običajno leto ima namreč 365 dni in slabih 6 ur, zaradi česar je vsako četrto leto v gregorijanskem koledarju daljše za en dan (29. februar). Prestopna leta je uvedel Julij Cezar. 

 

Ta zanimiv datum pa spremlja tudi nekaj zanimivih navad in tradicij. Najbolj poznana je tradicija, ki izvira iz Velike Britanije in je posebej značilna za Irsko. Tam je 29. februar dan, ko lahko ženske za roko zaprosijo moške. Predhodnik tega običaja naj bi bil sv. Patrik. Leta 1288 pa naj bi škotska kraljica sprejela zakon, ki je na ta dan moškim prepovedoval, da bi zavrnili žensko snubitev. Kazen je znašala par usnjenih rokavic, vrtnico, en takratni funt in poljub. 


Po podatkih statističnega urada RS se je 29. februarja rodilo 1329 ljudi, znanih kot »smolčki«. Smolčki se imenujejo, saj naj bi imeli smolo, ker rojstnega dneva ne morejo praznovati na datum svojega rojstva. 

 

Od leta 1896 vsako prestopno leto potekajo olimpijske igre (razen 2020 zaradi covida). 


Imaš dve minuti? Poglej si še to zanimivo predstavitev:



Pripravili: Nejc Smrkolj, Nika Majdič, Lana Militarov

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page