top of page
  • Writer's pictureOsnovna šola Pirniče

Spoznavali smo preteklost

V mesecu februarju smo se učenci 1. a z učiteljicama pogovarjali o življenju nekoč.

Spoznavali smo stare predmete in razmišljali o tem, kako in zakaj so jih naši predniki uporabljali. Stare predmete, ki smo jih prinesli v šolo, smo razstavili v razrednem muzeju. Našo učilnico so bogatili pravi biseri starin (nekaterih od njih še niti učiteljici pred tem nisva poznali).

Ker naši predniki v svojih domovih še niso imeli električne napeljave, je njihovo življenje potekalo precej drugače od današnjega. Preizkusili smo, kako si si včasih mleli kavo v ročnih mlinčkih. Tudi električnega mešalnika niso imeli, zato so maslo izdelovali v lesenih pinjah. Ogledali smo si posnetek izdelave masla v leseni pinji, nato pa smo maslo brez pomoči električne energije iz sladke smetane izdelali tudi sami. Maslo smo med malico tudi poskusili in se čudili nad tem, kako okusno je bilo.

Sprehodili smo se do rojstne hiše Franca Rozmana – Staneta, kjer smo si ogledali prikaz črne kuhinje in se spraševali, zakaj so pod stropom nameščene kovinske palice.

Nekaj utrinkov naših dopoldnevov si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

Zapisala: Ada Movrin

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Prestopno leto in smolčki

#Prestopnoleto je leto s 366 dnevi, saj ima ima tudi #29.februar. Tudi letošnje leto #2024 je tako leto. Leto je prestopno, če je deljivo s 4, razen v primeru, da je leto deljivo s 100 ( če je deljivo

bottom of page